fredag 22 oktober 2010

Mid-Autumn festival

När jag för några år sen besökte Hong Kong , Macao , Guandongproinsen i södra Kina och Singapore (en stad med stor andel kinseisk befolkning) firads månfestivalen Mid-Autumn festival. Det hade jag ingen aning om när jag köpte biljetten eller satte mig på planet till Asien
Ett viktigt inslag i festivalen är ätandet av månkakor , mooncakes. Dom säljs precis överallt , ofta i vackert målade askar men också på caféer , snabbköp , gatustånd och liknande ställen. Utanpå är dom bakade av en vanlig sötare och torrare bröddeg inuti har dom ofta ganska märkliga fyllningar. Det kan variera en del speciellt mellan olika delar av landet men en av dom populäraste fyllningarna är en pasta av bönor och en äggula i. Äggulan ska då symbolisera månen. Personligen så tycker jag kombinationen är en aning märklig eller iallfall ovan för en västerländsk gom men naturligtvis kunde jag inte låta bli att smaka..







Månfestivalen firas i den åttonde månen , vanligen i september enligt svenska kalendern. Det sägs att den dagen är fullmånen som rundast och klarast på hela året. Festivalen är en höstfest som markerade slutet på skördetiden och början på det mörka halvåret, men det är också en familjehögtid där fullmånen symboliserar familjens enhet och sammanhållning. Förutom att man äter familjemiddag är det vanligt att man beger sig till vissa platser för att beundra fullmånen med familj och vänner. Storslagna fyrverkerier och traditionell kinesisk drakdans brukar ingå i festligheterna. Men det förekommer en hel del lokala varianter av firandet runt om i Kina. Sedan att äta mooncakes är dock spridd över hela landet och i områden med stor kinesisk befolkning utanför Kina.

När jag besökte Singapore hade man längs floden byggt en enormt lång och stor drake av massor av lyktor. Mycket vacker och imponernade. Överallt där jag var satt det mycket vackra lyktor uppe i parker och på torg. Även välgjorda miniatyrer av byggnader och djur med lyktor i är vanliga. Det är väldigt vackert att gå runt i kinesiska städer när det börjar skymma och se alla lyktor och figurer tändas under festivalen


Festen har gamla anor i Kina och den vanligaste myten förknippad med månfestivalen är den om Chang'e som efter att ha intaget ett livxelixir hennes man, mästerskytten Hou Yi, fått svävade upp till månen för att där leva som mångudinna. Berättelsen finns i ett flertal versioner. På månen sägs också en viss Wu Gang som straff för begådda synder stå och hugga på ett ständigt självläkande kassiaträd. En månhare som hjälper Chang'e att göra odödlighetselexir finns också att beskåda på den annars kalla och ödsliga månen.

Inga kommentarer: