söndag 31 oktober 2010

Bambu


Bambu är ett samlingsnamn på en grupp av gräs som växer i tropiska, subtropiska och tempererade områden i Asien och Amerika.
Bambun kännetecknas av att dess blad har bladskaft till skillnad från andra gräs som saknar dessa. De starka, lätta och böjliga stamarna är karakteristiska, och har många användningsområden. De används till hus, flottar, broar, musikinstrument och mycket annat. Bambun är snabbväxande, De späda skotten från bambu är även en vanlig ingrediens i asiatisk matlagning. För pandan är bambuskott nästan den uteslutande födan.
I stora delar av Asien används bambu till byggställningar. Ett exempel finns tre inlägg längre ner som handlar om en rulltrappa i Hong Kong. Även huset på bilden ovan ligger i Hong Kong. Överallt i Hong Kong och många andra asiatiska städer ser man byggnadsställningar av bambu




Det är heller inte ovanligt att man bygger hela hus av bambu i delar av Asien. Korgar av bambu i variernade storlek finns över stora delar av Asien och används till allt möjligt. Nedan syns ett vattenhjul av bambu.

Bambuskott till salu på en marknad
Korg av bambu
Bambu-bonsai

1 kommentar:

Anonym sa...

Pandan har en speciell tumme som den äter sitt bambu med