torsdag 21 oktober 2010

thaisiden

Siden har sitt ursprung i Kina. Där har det framställts sedan cirka år 4000 f.Kr och kunskapen har spritts till Indien, Japan och Sydostasien främst via utvandrande kineser. Tyget är ofta tunt och glansigt, men med förvånansvärd förmåga att värma, och mycket starkt.

Thailand är känt för siden av god kvalitet så kallad thaisiden. Det har hittats över 3000 år gamla spår av sidentillverkning i den forntida staden Baan Chiang i nordöstra Thailand. Det är fortfarande i nördöstra Thailand som landets sidentillverkning har sitt centrum.


För att skilja äkta siden från falsk använder det thailändska jordbruksministeriet en märkning som visar sidenets olika kvaliteter. Är man i Thailand och vill köpa siden kan det vara idé att titta efter påfågeln.

Gyllene påfågel visar att sidenet är premium Royal Thai Silk. Det har producerats av särskilda sorter av inhemska silkesmaskar och tyget är handgjort.
Silver påfågel visar att sidenet är Classic Thai Silk. Tyget är handgjort och framställt av vissa sorter av silkesmaskar
Blå påfågel visar att sidenet är Thai Silk och består av rent siden. Kemikalier tillåts dock i färgningen av tyget. Inga speciella metoder för framställningen av tyget krävs.
Grön påfågel visar att sidenet är Thai Silk Blend. Här tillåts inblandning av andra material än siden och ingen speciell produktionsmetod krävs.

Inga kommentarer: