fredag 29 oktober 2010

Ordkrig mellan Japan och Kina

Relationerna mellan Japan och Kina har av och till varit ganska frostiga. Nu är det dags igen.
Konflikten mellan Kina och Japan syntes djupna på fredagen då Pekingregeringen anklagade motparten för lögn och utsikterna till samtal på högsta ledarnivå krympte samman.
Diplomatdramat utspelades i Vietnams huvudstad Hanoi inför det toppmöte som det östasiatiska samarbetsorganet EAS (East Asia Summit) håller där på lördagen.
Under dagen rapporterades den japanske utrikesministern Seiji Maehara först ha sagt, efter samtal med kinesiske kollegan Yang Jiechi, att parterna var eniga om att förbättra sina relationer och att diskutera frågan om ett omtvistat oljefält. Då föreföll allt vara frid och fröjd.
Men senare meddelades från den japanska delegationen att frågan om oljefältet inte nämns, och därpå blev förvirringen total när det tidigare uttalandet helt drogs tillbaka.
Kinas biträdande utrikesminister Hu Zhengyue steg då fram med ett synnerligt fränt formulerat uttalande och fördömde det japanska agerandet.
– Under toppmötet i Hanoi har Japan hela tiden gått ut i medier med kommentarer som kränker Kinas suveränitet och territoriella integritet, sade han.
– Vad Japan har gjort, i allas åsyn, har försämrat den atmosfär som krävs för ett möte mellan de båda ländernas ledare. Japan får ta det fulla ansvaret för resultatet, fastslog Hu.

Inga kommentarer: