tisdag 19 oktober 2010

Itsukushima

I inlägget nedan visar jag en bild på den vackra och berömda torii som finns vid det flytande shintotemplet i Itsukushima. Eftersom själva templet också är så vackert måste jag göra ett inlägg som visar även det.


I Japan har man två stora religioner, buddhismen och shinto. Shinto är en inhemsk japansk religion. Båda religionerna verkar samsas utmärkt sida vid sida. 85% av japanerna säger sig praktisera shinto med inslag av buddhism. Ordet Shinto betyder gudarnas väg.

Shinto har ingen fastslagen trosbekännelse eller systematiserad teologi, som till exempel kristendomen. Istället kretsar mycket av religionen kring olika riter. Bland de viktigaste riterna märks olika former av reningsriter. Orenhet och rening är viktiga begrepp, som har likheter med förhållningssätten inom hinduismen där rituell renhet är viktig. De kan även jämföras med begrepp som synd och nåd eller förlåtelse inom kristendomen.
En torii.

Shinto kan betecknas som en form av animism och kretsar i stor utsträckning kring kulten av naturandar, japanska kami. Vördnaden för naturen är därför central. De högsta och populäraste gudomarna är solgudinnan Amaterasu, risguden Inari och krig- och fredsguden Hachiman.

Inga kommentarer: