fredag 22 oktober 2010

Ny flagga, nytt namn och ny nationalsång

Burma bytte igår, till omvärldens förvåning, både flagg och nationalsång. Prick kl.15 halades den gamla flaggan och den nya hissades. Inte ens inom landet hade den styrande militärjuntan förvarnat om detta. Militärjuntan passade även på att göra ett namnbyte av landet. Dock inte så dramatiskt. Man la till ordet republik framför det officiella namnet Myanmar. Republiken Myanmar. Oppositionen har dock fortsatt använda namnet Burma trots att landet bytte namn för 20 år sen. I Sverige är också namnet Burma det mest använda.
Den nya flaggan är gul, grön, röd randig med en vit stjärna på. Den hissades första gången kl. 15 på torsdagen av en person som var född på en onsdag. Astrologi och numerologi är viktiga inslag i Burma.
Vad den nya flaggan symboliserar har ännu inte meddelats.


För några år sen bytte landet även huvudstad. Militärjuntan valde att bygga en ny huvudstad mitt ute i djungeln i norra Burma. Orsaken till detta har det spekulerats mycket i men någon förklaring från juntan har inte kommit.

Burma är en av världens mest slutna stater. Sen 60-talet styrs landet med järnhand av en militärjunta. Oppositionsledaren Aung Sang Suu Kyi vann det senaste valet som hölls på 80-talet. Istället för att ge ifrån sig makten valde juntan att sätta henne i husarrest. Nu har det meddelats att hon  ska släppas efter valet som hålls om två veckor. Ett val som har kritiserats redan innan det hållits. Aung Sang Su Kyis parti tillåts inte att delta. Inga oberoende valobservatörer från FN tillåts närvara.

Vill man läsa mer om Burma kom det i våras en intressant bok om Aung Sang Suu Kyi och landet som jag kan rekommendera. "Aung San Suu Kyi - En kamp för frihet" av Jesper Bengtsson.
 Burmas gamla flagga

2 kommentarer:

Språkguiden sa...

Tack för inlägget om Burma/Myanmar!
Mycket bra information.

/Anu Niskanen

Tigertass sa...

Tack! Kul att du tycker det. Jag kommer att skriva mer om Burma/myanmar så kika gärna in ingen.