onsdag 27 oktober 2010

Rilakkuma och internationella Nalle-dagen

Idag firas den internationella nalle-dagen. Nallebjörnen sägs ha fått sitt namn efter den amerikanska presidenten Theodore  Roosevelt. Han ska vid en jakt ha vägrat skjuta en björnunge som fångats in och fördes fram till honom. Av detta gjordes en karikatyr som spreds i olika tidningar. En leksakshandlare i New York lät sy några björnar och placerade dessa i skyltfönstret bredvid karikatyren och kallade björnarna Teddys björn.  Teddybjörnar blev snabbt populära och Theodore Roosvelts födelsedag 27 oktober har utsetts till internationella nalle-dagen.

Den mest berömda tidiga tillverkaren av nallar är den tyska firman Steiff. Steiff-nallar är idag samlarobjekt som säljs dyrt på auktion.

En nalle som inte är lika gammal och anrik är Rilakkuma på bilden. Rilakkuma lanserades 2003 och har blivit enormt stor i Japan. Precis som Hello Kitty hittar man Rilakkuma på allting. Han gillar att ta det lugnt och äta bland annat pannkakor. Han har två vänner, den vita björnen Korilakkuma och kycklingen Korilakkuma. Fortfarande är Rilakkuma inte så känd i Sverige men jag tror han kommer att bli stor här också precis som Hello Kitty har blivit.

Inga kommentarer: