lördag 23 oktober 2010
wasabi
Wasabi är Japans pepparrot. Många av oss kan inte vara utan den till sushi och sashami. Den är även väldigt god i grytor och såser. Smaken är så vass att man nästan kan skära sig på den och den lämpar sig bra för att framhäva smaken av färsk fisk, eller som smakförstärkare till neutrala livsmedel som till exempel avokado och gurka. Dess speciella smak används också till att smaksätta glass och godis.Wasabiplantan innehåller massor av nyttiga antioxidanter och är känd för sin förmåga att hjälpa till att smälta protein.
I Japan är wasabi en lyxprodukt i linje med äkta tryffel. Det vi i Sverige köper som wasabi på tub är ofta en blandning av färgad pepparrot, senap, stärkelse, E-nummer och bara cirka 2 % äkta wasabi. Vill man ha en lite mer äkta variant kan man köpa wasabipulver och blanda med vatten. Då får man en wasabi fri från E-nummer med cirka 10 % äkta wasabi. Jag tror att man kan hitta wasabipulver på större och välsorterade livsmedelsaffärer, annars finns det i många asiatiska butiker.
Etiketter:
mat och dryck
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
bra skrivet!
Skicka en kommentar