söndag 7 november 2010

Lotusrot

Lotus finns över en stor del av Asien och förekommer i många myter och sagor. Lotusen är inte bara en vacker näckrosväxt utan även en ätlig nyttoväxt. Det är rötterna som skivas och äts. Ofta blandade med andra grönsaker och kanske kött, fisk eller kyckling i en wok. Men också i sallad och marinerade som tilltugg. I Kina hart jag flera gånger ätit lotus-rot som har varit marinerad i olja, risvinäger, chili och vitlök. Väldigt gott. Finns även te med bitar av lotus-rot. Roten är inte så vanlig i Sverige men går att hitta om man letar. Jag har hittat lotus-rot i frysta wokgrönsaker på Coop och färsk i asiatiska affärer. Själva roten smakar inte så mycket utan kräver kryddning.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra post/artikel du har om lotusroten och dess kulinariska användning. Lotusroten förekommer (som du säkert vet) även i sydasiatiska recept (speciellt i Kashmir-området som är beläget bland Himalaya-bergen), där den äts i form av curry eller t o m som biff (dvs den mixas/rivs till en smet). För att ge exempel på en curryrätt med lotusrot, så kommer här en länk med recept:

http://maayeka.com/2012/11/nadru-yakhni-lotus-steams-in-yoghurt.html

Tack för mig och (kanske) på återseende (virtuellt)!

MVH
/H. H.