torsdag 11 november 2010

Kinas mat och tofu

Idag såg jag första avsnittet av en serie på SVT som heter Kinas mat . Väldigt bra och intressant. Rekommenderas verkligen och har ni missat det så finns avsnittet på SVT Play. Dagens program handlade om tofu och Kina-korren Fredrik Önnevall besökte en liten stad i Yunnan i södra Kina. Dom fyra följande programmen kommer att handla om chili, orm, vinäger och anka. Kl. 20.30 på torsdagar.
Tofu betyder köttet utan ben på kinesiska. Det är en helt vegansk produkt som görs av sojabönor och innehåller mycket protein. Tofu är nyttigt, gott och användbart. I Sverige stöter vi oftast på det som små vita tärningar i misosoppan. I Kina och många andra asiatiska länder har tofu tillverkats och ätits i tusentals år och sätten att tillaga tofun är många. Den kan grillas, rostas, wokas, marineras, rökas, blandas i grytor, woker, sallader och mycket mer. Tofun i sig har en väldigt neutral smak men den tar lätt upp smak från kryddor och råvaror så den är mycket användbar. Det finns en mängd olika varianter av tofu. Den vi ser i misosoppan är en mjuk sort som kallas silkestofu. Den hårda sorten som man brukar kunna hitta i svenska livsmedelsaffärer kallas bomullstofu.
Det ska inte vara särskilt svårt att göra sin egen tofu om man vill. Jag har aldrig provat men här finns ett recept för den som är intresserad.

Inga kommentarer: