onsdag 3 november 2010

Okryugwan

Okryugwan, vilket översatt till svenska blir "Jadeströmmens paviljong", är en restaurang i Pyongyang i Nordkorea grundad 1960. Nordkoreaanalytikern Andrei Lankov beskriver den som en av två restauranger (den andra är Ch'ongryugwan) som har "utgjort Pyongyangs kulinariska liv" sedan 1980-talet och är ett "levande museum av kulinarisk konst". Kökschefen är Ra Suk-gyong.

Okryugwan ligger på Taedongflodens bank, mellan Moran och bron Okryu. Det är en stor byggnad som har plats för uppemot 2 000 gäster, vilket enligt Lankov reflekterar "en böjelse för storskaliga restauranger ... vanliga i alla kommunistregimer". Byggnaden är delade i ett huvudområde och två flyglar, med en total golvarea på 12 000 km2.

Okryugwan är känt för sin raengmyŏn, kalla nudlar i egen Pyongyang-stil. Restaurangen skickar ut personer på den nordkoreanska landsbygden för att hitta information om det koreanska köket och introducera nya recept.Andra måltider som finns på restaurangen inkluderar grå multesoppa med kokt ris, Galbitang (revbenssoppa på nötkött), pannkakor på gröna bönor, sinsollo (en soppa gjord på olika ingredienser som kött, fisk, grönsaker, pinjenötter, gingko biloba och svampar) och sedan 2010, rätter gjorda på diamantsköldpadda.
Okryugwan är öppet för den nordkoreanska allmänheten, men för att äta där måste en gäst få biljetter från sin arbetsplats. Det kan vara en lång väntan för sådana biljetter och det tillkommer en avgift som inte täcker själva maten.Utlänningar som äter där blir inte placerade i avskiljda sektioner, men kan visas in i ett av de mindre rummen. Veteraner från Koreakriget som lever i Pyongyang får gratis nudlar på restaurangen vid årsfirandet av vapenstilleståndet som firas som en helgdag i Nordkorea.

2 kommentarer:

Ivana sa...

Spännande info och otroligt fina bilder!

Tigertass sa...

Tack, vad glad jag blir.