söndag 7 november 2010

Kopi Luwak

 I Sydostasien produceras med hjälp av indisk palmmård kaffesorten Kopi Luwak. Namnet kommer från de indonesiska orden "Kopi" för kaffe och "Luwak", som är djurets namn i Indonesien. Djuret äter frukten från kaffebusken och avsöndrar kaffebönorna nästan utan biprodukter. Det påstås att palmmården bara äter dom allra finaste och bästa frukterna.  I djurets matsmältningssystem genomgår kaffebönan en fermentering med hjälp av enzymer som ändrar bönans smakegenskaper. Kaffet är ett av de dyraste som finns att köpa, kilopriset ligger på drygt 6000 kronor. Då priset är så högt och kaffet så sällsynt förekommer det också en del förfalskningar. Vanligt kaffe som säljs som kopi luwak. Jag har provat och det var absolut inte något märkvärdigt. Så inget jag rekommendera att betala så mycket för. Köp nåt vanligt "fulkaffe" istället.
Spillning med kaffebönor

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter väldigt spännande. Jag skulle gärna vilja prova. Kan man köpa sånt kaffe i Sverige?

Anonym sa...

Tyvärr är framställningsmetoden väldigt plågsam för palmmårdarna som hålls fångna i minimala burar. Därför har de svenska återförsäljarna nyligen beslutat sig för att stoppa inköp av kaffet.